ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİ GİYİM MODASI VE TAKILARI

Cumhuriyetin ilanı birlikte hayatın pek çok alanında olduğu gibi giyim ve kuşamda modern dünyaya uyum sağlanmak istendi. Ayrıca kadınlara pek çok hakların verilmesiyle birlikte giyimlerinde de bir serbestlik sağlandı. Kıyafet inkılabıyla birlikte peçe, fes, kara çarşaf gibi giysiler yasaklanarak modern çağın kıyafetleri benimsendi. Kadınlar örtünme konusunda serbest bırakıldı, fakat Atatürk,  düzenlediği balolarla ve eşi Latife Hanım- Halide Edip Adıvar gibi öncü kadınlarla Türk kadınına modern çağ kadın modasını tanıttı. Bu yazıda erken cumhuriyet modası genel hatlarıyla anlatılacaktır. Dönemde özel bir takı kültürü olmasa da resimlerde göze çarpan bazı takılara değinilecektir.

santamariajewels.com

Dönemdeki Erkek Moda Kültürü

Giyimine oldukça önem veren Atamız dönemin erkek giyim kültürünü kendisi oluşturmuştur. Artık erkekler İngiliz modasını takip ediyorlardı. Geleneksel askıdan vazgeçilmiş pantolonlarda kemer kullanılmıştır. Erkekler şort, pijama, bere ve mayo giyer olmuşlardır. Takı olarak Atatürk aksesuarlarına bakmak gerekir. Atamızın fiyonk şeklindeki pırlantalı broşu gerçekten çok güzeldir. Kravat iğnelerinin hepsi göz alıcıdır. Birbirinden şık kol düğmeleri gerçekten görülmeye değer.

Dönemdeki Kadın Moda Kültürü

Kadınların modasında da Atamızın eşi Latife Hanım öncü olmuştur. Latife Hanım ilk çarşaflı fotoğraflarından sona giderek batılı bir kadın giyimi gösterir. Aslında bu Türk kadınının giyimindeki değişimin bir göstergesidir. Artık Türk kadını yıllardan beri giydiği çarşaftan vazgeçmiş ve modern dünyadaki kadınlar gibi giyinmeye başlamıştır. Kadınlar kısa saçlarıyla ve etekleriyle kendilerini gösterirler. Avrupa desenleriyle süslenmiş şapkalar ve elbiseler giyerler. 1930’lu yıllar ile dünyadaki krizle birlikte kıyafetlerde bir sadeleşme görülür. Hazır giyim tercih edilmeye başlanmıştır. Naylon çorap bu dönemde yaygınlaşmıştır.

Latife Hanımın Nikâh Yüzüğü

Takı deyince de Latife Hanıma Atatürk tarafından hediye edilen yüzüğü anlatmadan geçemeyeceğim. İsmet İnönü Lozan’da iken Atatürk onu arar ve nikâh yüzüklerini sipariş eder. Atamızın takacağı yüzük üzerinde “Gazi Mustafa K.” Latife Hanımın takacağı yüzük üzerinde ise  “Latife 1339” yazdırılmıştır. Ne yazık ki yapılan evlilik fazla sürmez. Aslında Latife Hanımın Yüzüğü boşanırken iade edilecekler listesinin içerisindedir. Fakat Atamız bu yüzüğü mehr olarak verdiği için geri almaz. Latife Hanım da yüzüğü ölene kadar hatıra olarak saklar. Ölümünde bu yüzük pembe bir kağıdın içinde sarılı olarak özel eşyalarının içinde bulunmuştur.

Dönemin Kadınlarının Fotoğraflarından Göze Çarpanlar

İlk önce dönemin güzellik kraliçelerine bakalım. İlk Türkiye Güzeli Feriha Tevfik’i geleneksel başörtüsünü dönemin modasına uygum bir şekilde taktığını görürüz. Sonrasında abiye ve dekolte giysileri ve şapkaları Türk kadınına alıştırmıştır. Türkiye ve Dünya Güzeli Keriman Halis Ece’yi 30’lu yılların modern stiline uygun olarak şapkalı elbisesi, pelerini ve kemerleriyle görürüz.  Diğer taraftan Halide Edip Adıvar Türk kadının eğitilmesinde büyük rolü olmuştur. Gelenekselden moderne doğru kıyafetleriyle Türk kadınına örnek olmuştur. Takı olarak döneme has bir kültür yoktur. Fotoğraflarda inci kolyeleriyle, telkâri bilezikleriyle, şık broşlarıyla ve altın yüzükleriyle modern Türk kadınlarını görüyoruz.

Bu girdi Genel’ te gönderildi. kalıcı linki yer imlerine ekleyin.
WhatsApp WhatsApp - Canlı Destek