HALEN GÖREBİLECEĞİNİZ 14 ATATÜRK AKSESUARI

Atamız devrinin en şık giyinen liderlerinden biriydi. Modayı yakından takip eder ve devrinin en şık elbiselerini giyerdi. O zamanki şıklığıyla halen birçok modacıya ilham vermektedir. Adeta kahramanlığı ve zekâsı seçmiş olduğu kıyafetlere yansımıştır. Giydikleri elbiseleri ve kullandığı aksesuarları bir stilist gibi kendisi tasarlamıştır. Aşağıda anlatacağım olay hasta yatağında bile Atatürk’ün giyimine nasıl önem verdiğini gösterir. Hastalığı iyice ilerlemişti. Buna rağmen devlet işlerini ihmal etmiyordu ve o gece İngiliz diplomatlarla yemekte görüşecekti. Yaverinden hemen son İngiliz modasını öğrenmesini istedi. Ve misafirlerini o zamanki İngiliz modası olan mavi ceket, beyaz pantolon ve ayakkabı ve lacivert bir kravatla ağırladı. Misafirler şıklığına gerçekten hayran kalmışlardı. Atamız en zor günlerinde bile giyimine, şıklığına, trasına ve düzenine azami önem veriyordu.

santamariajewels.com

Atamızın yukarıda bahsettiğim şıklığını kullandığı aksesuarlar taçlandırmıştır. Gittiği her yerde en güzel bir şekilde tasarlanmış şapkası ve bastonu eksik olmazdı. Pelerinsiz resmi törenlere ve toplantıları katılmazdı. Ceketinin ön cebinde her zaman mendili olurdu. Davetlerinde misafirlerini frakla karşılardı. Zaman zaman eline nadide tesbihlerini  alırdı. Sigara tabakaları, saatleri, broşları, ayakkabıları, kadehleri hep birinci sınıf idi. Atatürk’ün en sevdiği şeylerden biri özel günlerde aksesuarlarının sevdiklerine hediye etmek idi. Hediye ettikleri kişileri ise bu hediyelerin bazılarını Anıtkabir Müzesine bağışlamışlardır. Şimdi bu müzede görebileceğiniz Atatürk’ün aksesuarlarına bakalım.

Şapkası: Manevi kızı Sabiha GÖKÇEN’e hediye etmiştir. Törenlerde giydiği şapkadır. Dışı siyahtır. İçinde G.M.K yazısı bulunmaktadır.

Bastonu: Ahşap, siyah renkli ve altın işlemelidir.

Tabancası: Markası Smith-Wesson’dur. Siyah renkli ve bakalit kaplıdır.

Kılıçları: Kınları altından yapılmıştır. Üzerinde altı adet elmas vardır.

Kırbacı: Kemiktir ve altın kaplamalıdır.

Saati: Ön yüzünde ay yıldız vardır. İçinde yine Mustafa Kemal Atatürk’ü simgeleyen G.M.K yazılıdır. Saat İsviçre yapımıdır.

Masa zili: Şekli çandır. Gümüş ile kaplanmıştır. Üzerinde çiçek ve yaprak motifleri vardır. Düğmesi beyazdır.

Çay takımı: Altı fincanlı ve tabaklı bir settir. İnce bellidir. Kulpları yaldızlanmıştır. Üzerlerinde yine çiçek ve yaprak motifleri vardır.

Kahvaltı takımı: Porselenden yapılmıştır. Sütlük ve kremalıklardan oluşmuştur. Yine üzerlerinde çiçek ve yaprak desenleri vardır. Ayrıca Atatürk’ün gümüş kaplamalı bir kahvaltı takımı da vardır.

Rozeti: Atatürk’ün milletvekilliği rozetidir. Üstünde ay yıldız motif vardır. Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi baş harfleri üzerine işlenmiştir.

Broşu: Fiyonk şekli vardır. 140 tane Pırlanta taşı taşımaktadır.  Atatürk tarafından Müftale Soyer ve Rahmi Soyer’e düğün hediyesi olarak verilmiştir.

Kravat iğneleri: Atatürk’ün incili, altın, pırlantalı muhtelif kravat iğneleri vardır.

Kol Düğmeleri: Atamız kıymetle taşlarla süslenmiş gayet şık ve değerli kol düğmelerine sahipti.

Makas ve zarf açacağı:  Metalden makası her zaman yeşil renkli bir deri kap içerisinde dururdu. Zarf açacağında ise yine çiçek ve yaprak desenleri mevcut idi.

Bu girdi Genel’ te gönderildi. kalıcı linki yer imlerine ekleyin.
WhatsApp WhatsApp - Canlı Destek